Jordi Cubillos, Ambaixador del Bestiari Festiu 2022

Nascut l’any 1955 a Gràcia, però sitgetà des de nadó, Cubillos és estudiós de la cultura popular, principalment en el seu vessant festiu. Autor de llibres (incloent-hi un parell de contes per a infants), ponències i estudis per a fòrums diversos, així com articles en tota mena de publicacions i revistes, sobre cultura popular i tradicional.

A Gràcia (Barcelona), on va viure tretze anys (entre el 1974 i el 1987), va ser cofundador de l’entitat Equips de Treball de Cultura Popular de Gràcia, dins la qual va ser fundador de la Colla Vella de Diables i cofundador d’altres colles de folklore viu, participant també activament en la recuperació del carnaval.

Ha estat component actiu de múltiples formacions folklòriques: dels Castellers de Barcelona; Llucifer de la Colla Vella de Diables de Gràcia; portant del Drac de Gràcia i dels Gegants de Gràcia; timbaler del Drac de Sitges i diable del Ball de Diables de Sitges – Colla Vella.

Forma part del consell de redacció de La Xermada, revista de cultura popular; col·laborador i articulista a L’Eco de Sitges, setmanari local; col·laborador i articulista a Tornaveu, revista digital d’associacionisme i cultura, i a Canemàs, revista de pensament associatiu i cultura popular; és col·laborador i exerceix d’assessor d’entitats i d’organitzacions socials, culturals i festives, tant municipals, com privades, arreu del país; conferenciant, ponent i relator/moderador en congressos i simposis, sobre temes del seu àmbit; i segueix essent visitant assidu de tota mena de festes i celebracions de caràcter folklòric i tradicional.

Actualment, és vocal de protocol a la Junta Directiva de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. És membre del Consell de l’Associacionisme Cultural, òrgan assessor del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. I forma part de la Comissió del Seguiment del Protocol del Seguici Popular, del Consell de la Cultura de Barcelona, òrgan consultiu i executiu de l’Ajuntament de Barcelona.

(Foto: Calendari de l’Ermità – Edicions Morera)