Relació de premiats en l’edició del 2020

Ha estat la gran sorpresa de la gala. En la setena edició del Festivitas Bestiarum, el jurat ha decidit considerar finalistes les 12 entitats que han presentat la seva candidatura als Premis BEST 2020. Es tracta de 12 colles federades a l’Agrupació del Bestiari que durant les fases de confinament i desconfinament van impulsar alguna iniciativa per portar la cultura popular a les cases i donar continuïtat a la seva activitat.

El jurat, en aquest cas, ha volgut retre un homenatge a totes elles per la seva capacitat de reinventar-se tenint en compte la situació actual. Així i tot, hi ha hagut una candidatura guanyadora, la del Drac de Vilanova, pel vídeo ‘Hi tornarem!’

Diumenge 20 de desembre ha tingut lloc, a la ciutat del Vendrell, la celebració de la setena edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu. La jornada ha començat a les 11 del matí i ha finalitzat cap a les nou del vespre. Al llarg del dia s’ha fet una plantada amb una quinzena de bèsties a la plaça del Tívoli, s’ha fet una exhibició de bèsties de foc a la plaça de Pep Jai i s’ha celebrat la gala d’entrega dels Premis BEST a l’Auditori del Tívoli, que per primera vegada s’ha retransmès per internet.

La gala ha estat tot un èxit i ha comptat amb diferents moments especials. En començar, el Lleó del Vendrell ha fet el seu ball solemne davant del públic assistent i, cap a la meitat de la gala, el nou ambaixador del bestiari festiu, el cuiner de TV3 Marc Ribas, li ha agafat el relleu al meteoròleg de RAC1 Martí Oliveras.

La periodista de RAC 1 Maria Xinxó va ser la presentadora de la setena gala que es va fer al Vendrell

Una gala amb molts reconeixements

El moment més esperat, però, ha estat l’entrega de guardons. La periodista Maria Xinxó ha estat l’encarregada d’anunciar els diferents premiats i de donar-los pas durant la gala perquè fessin una petita intervenció. Com que per les restriccions de la Covid-19 a l’Auditori del Tívoli del Vendrell només podien assistir-hi residents del Baix Penedès, tots els guanyadors que eren d’una altra comarca han connectat amb la gala per videoconferència.

  • La primera guanyadora de la tarda ha estat la promotora de cultura popular Maite Roca. El jurat li ha concedit el Premi BEST a un personatge públic per la seva dilatada trajectòria en el camp de la cultura popular al barri del Raval de Barcelona i per l’impacte social i inclusiu de les seves accions dutes a terme en una zona on conviuen persones de moltes nacionalitats diferents.
  • El segon Premi BEST ha estat el de l’associacionisme cultural, que ha sigut pel Grup Cultural Garrigues. El jurat ha premiat la tasca d’aquesta entitat a l’hora d’impulsar nombroses iniciatives en l’àmbit de la cultura popular tant a nivell local com, inclús, internacional durant més de tres dècades.
  • El Premi BEST a una iniciativa de comunicació ha estat per Virus Popular, un projecte pioner en l’àmbit de la cultura popular liderat per Amadeu Carbó i nascut durant el confinament. S’ha premiat el seu impacte a la societat i la seva qualitat i transversalitat mantinguda durant una setantena de programes.
  • Finalment, el Premi BEST a una iniciativa empresarial ha estat per l’AFIMAC, Associació de Fabricants i Majoristes de Focs d’Artifici de Catalunya, per la seva vinculació amb el món del bestiari festiu, per l’impacte que ha tingut en l’entitat l’aturada fulminant d’actes culturals a causa de la Covid-19, i per donar visibilitat a la greu situació a la qual es troba el sector, totalment aturat i sense dret a ajuts.

Els premis a les entitats

Pel que fa als premis a les entitats federades, el jurat ha decidit que calia considerar finalistes les 12 iniciatives que es van presentar als Premis BEST 2020. Es tracta d’activitats que van preparar les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari durant les fases de confinament i desconfinament. A totes elles se’ls ha entregat un guardó que enguany ha estat redissenyat i elaborat per la ceramista Roser Oter.

Per acabar, per mantenir l’essència del certamen, d’entre tots els finalistes el jurat ha escollit tres premiats. El tercer premi ha estat pel Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, pel projecte Concurs de cartells infantils Festa Major del Vendrell. El segon premi ha sigut per l’Associació Àliga del Vendrell, pel projecte Santa Anna 2020 – El Vendrell. I finalment el primer premi ha estat pel Drac de Vilanova i la Geltrú, pel projecte Hi tornarem! Es tracta d’un vídeo que la colla va publicar el passat estiu en homenatge a les festes populars.

El segon Premi BEST va ser per l’Associació Àliga del Vendrell

Valoració d’una edició atípica

La setena edició del Festivitas Bestiarum ha comptat amb la participació de prop de 300 persones, entre membres de les colles i públic assistent. En aquest sentit, el president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, considera que ha estat “una edició molt atípica marcada per la realitat de pandèmia que ens ha tocat viure”, i afegeix que s’ha fet una gala i un programa d’activitats molt reduït intentant complir el més estrictament possible les normatives que han imposat les administracions.

 “La gala d’entrega dels Premis BEST ha tingut un marcat reconeixement cap a les persones i els col·lectius que han despuntat i han fet un esforç en aquesta situació de pandèmia”, afirma Tres, i remarca que la cultura popular és important i necessària i que entre tots hem de vetllar per ella, sobretot en moments com els actuals, “per no extingir una cultura que forma part de la nostra identitat com a societat”.