NOTA DE PREMSA Núm. 1 (20/11/2014)

Posted on Posted in Notes de premsa 2014

Gran Gala del Bestiari Festiu per internacionalitzar la cultura catalana amb el lliurament dels premis Best el proper 29 de novembre al Born Centre Cultural

 • La festa del “Festivitas Bestiarum” concentra el major nombre d’entitats amb l’objectiu d’esdevenir la festa de referència del bestiari festiu a Catalunya i, entre d’altres, i crear els suports necessaris perquè el Parlament Europeu pugui estendre la festa a nivell europeu.
 • Al llarg de la gala es realitzarà una mostra de Bestiari Festiu, on seran exposades una desena de figures de bestiari dins el Born Centre Cultural. Amb sortides esporàdiques a l’exterior del recinte del Born a les 11h, a les 13h i a les 17h, fent exhibició i ballades. El darrer lluïment serà amb pirotècnia Estalella

Festivitas Bestiarum, nom amb el qual era conegut el Dia Europeu del Bestiari, celebrarà la gran jornada de la cultura bestiària catalana el proper 29 de novembre amb l’assistència de més de 200 entitats. Amb l’aposta d’aconseguir el seu reconeixement internacional, el “Festivitas Bestiarum” lliurarà els premis Best que, en aquesta primera edició, reconeixeran les entitats federades en diverses categories, nomenarà l’ambaixador del bestiari de 2015 i establirà llaços d’intercanvi amb altres països europeus per impulsar el Catàleg del Bestiari Festiu Europeu. La jornada està organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb el patrocini de Pirotècnica Estalella, i serà presentada pel periodista Xavier Grasset.

El Born Centre Cultural serà l’escenari emblemàtic en què les entitats del bestiari festiu tindran l’oportunitat de mostrar les iniciatives per difondre la cultura popular catalana i serà també el lloc on es concediran per primera vegada, els premis Best, uns guardons que s’han dividit en diferents categories i que han estat seleccionats per un jurat format per:

Jurat Entitat
Sete Udina i Castell President de l’Agrupació del Bestiari Festiu
Mateu Tres i Bosch Coordinador de Festivitats Bestiarum.
Jordi Mullor i Tena Delegat Barcelonès Agrupació Bestiari Festiu.
Lluís Puig i Gordi Director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.
Francesc Fabregat i Martínez Director de Cultura Popular de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona.
Quim Gil i Batlle Pirotècnia Estalella.
Antoni Carné i Parramón President de l’Ens de l’Associacionisme Cultural.
Joan Gómez i Soriano President d’Adifolk
Entre els objectius del Festivitas Bestiarum es destaquen:
1) Obtenir la declaració oficial del Dia Europeu del Bestiari Festiu, que se celebra el 24 de novembre, per part del Parlament Europeu.
2) Crear la figura de l’ambaixador del bestiari festiu perquè representi les entitats que en formen part davant la societat i la premsa. En aquest primera edició, Jordi Margarit, periodista de RAC1 i conductor del programa La primera pedra ha estat nomenat ambaixador.
3) Establir llaços d’amistat amb altres entitats de bestiari festiu a nivell europeu, Occitània, França, Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia i Malta, per potenciar la internacionalització del bestiari festiu.
4) Vincular la celebració anual del Festivitas Bestiarum a la Capital de la Cultura Catalana.Els premis Best
Es convoquen diferents categories de reconeixements, agrupades en funció de l’objectiu. Una primera selecció dels premis anirà a parar a les entitats que presentin:

 • Un projecte innovador i original
 • Una iniciativa solidària
 • Un projecte estratègic
 • Treballs de conservació de les tradicions
 • Reconeixements per les entitats que hagin celebrat els seus aniversaris o que hagin fet anys al llarg de l’any

També hi haurà guardons per a aquelles empreses, mitjans de comunicació, entitats o personatge públic que s’hagin destacat per reconeixement i defensa de la cultura popular catalana, i del bestiari festiu en particular.

Els premis Best pretenen esdevenir públics i transversals. La convocatòria de premis al reconeixement es regirà per unes bases. Tant l’estructura com les bases es podran adaptar any rere any en funció de l’evolució, la demanda i les necessitats del sector.

Programa de la Gala Festivitas Bestiarum del 29 de novembre

 • D’11 a 20h: Exposició de figures de bestiari festiu i popular català, dins el recinte del Born CC
 • A les 11h, 13h i 17h: Lluïment i ballada de figures de bestiari, a la Plaça Comercial i lluïment amb pirotècnia a la sortida de les 17h.
 • De 18h a 18:30h: Acollida i recepció dels assistents a l’esdeveniment
 • A les 18:30h: Obertura de l’acte Festivitas Bestiarum, a la Sala Moragues

Treball previ al Festivitas Bestiarum
El jurat serà el responsable de seleccionar els finalistes en cadascuna de les categories anteriors. El període de presentació de candidatures es va obrir entre l’1 de setembre fins l’1 de novembre, i el 13 de novembre el jurat va designar els finalistes.

S’ha obert una votació popular a través de les xarxes socials a Facebook i twitter (@bestiariFestiu) que estarà vigent fins al 29 de novembre. I el 29 de novembre hi haurà la gran gala on sortiran els guanyadors de cada categoria. Es podrà comentar la gala a través del haixtag #festivitasbestiarum.
Al llarg de la gala es realitzarà una mostra de Bestiari Festiu, on seran exposades una desena de figures de bestiari dins el Born Centre Cultural. Es faran sortides a l’exterior del recinte del Born en aquests horaris:

 • Exterior del Born Centre Cultural: 11h, 13h
 • Exterior del Born Centre Cultural amb lluïment amb pirotècnia, gentilesa de l’empresa Estalella: 17h

Totes les sortides s’acompanyaran d’exhibició i ballades de les entitats.
També es presentarà el Calendari Social 2015 de la Fundació Mas Albornà que estarà dedicat al bestiari festiu.

 

Per a fotos en alta qualitat i més informació, cliqueu aquí o bé:
Fina Solerfina@dinamiccomunicacio.com – 656 849 710
Dinàmic Comunicació
C/ València, 359, 6-1
08009 Barcelona
93 150 49 89