Nota de premsa 02/11/2015

Posted on Posted in Notes de premsa 2015

Durant tot el dia es comptarà amb la presència de 12 figures de bestiari festiu al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès.

FestivitasBestiarium2015

La jornada del Festivitas Bestiarum organitza un congrés que permetrà catalogar amb rigor científic el bestiari festiu europeu

Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu europeu que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el proper 21 de novembre, ha obert enguany un nou procés: l’organització del congrés “Bestiari Festiu: definició i criteris de catalogació”, que té com a finalitat confeccionar en els propers anys un catàleg complet del bestiari festiu europeu. 

Al matí es farà la cloenda d’aquest congrés al Fòrum Berger Balaguer com a acció prèvia a la celebració de la II Nit del Bestiari Festiu, un esdeveniment que reconeix les persones, institucions, empreses i associacions que hagin destacat en el foment dels valors de la cultura tradicional i popular catalana.

Durant tot el dia es comptarà amb la presència de 12 figures de bestiari festiu: Drac de l’Agrupació del Bestiari, Drac de Vilafranca del Penedès, Poulain de Pézenas (Occitània) [Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO 2005]Hipògrif Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, Cucafera Sexot de Sant Cugat Sesgarrigues, Arpella del Barri Gòtic de Barcelona, Lleó Brumot de Gavà, Drac Blai (el devastador de terres) de Santa Coloma de Gramenet, Drac de Terrassa, Cuca Llumeneta de Perafort, Hydra d’Artesa de Lleida i Cabró de les Franqueses del Vallès.

A les 5 de la tarda, aniran en cercavila des del Fòrum Berger Balaguer fins a l’Auditori Municipal.

Per què un congrés?
L’origen del congrés cal situar-lo al  Festivitas Bestiarum de l’any passat al Born de Barcelona.L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va anunciar l’inici de la catalogació, d’aquestes figures zoomòrfiques que només a Catalunya suposen la identificació d’unes 1.500 bèsties. Aquests darrers mesos s’ha format un comitè d’experts constituït per antropòlegs, historiadors, arxivers, constructors i experts en cultura popular per consensuar què és bestiari festiu, quins són els criteris per catalogar cada peça i quins camps ha d’incloure.

Sete Udina, president  de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès  durant la presentació del Festivitas Bestiarum, i ha explicat que el contingut del congrés “és el fruit d’un treball multidisciplinari d’altíssim nivell per catalogar  cada bestiari amb el màxim rigor científic”.

La cloenda del Congrés, es vol que sigui una jornada matinal de divulgació amena i a l’abast de tots els públics, amb entrada lliure i amb un seguit de ponències il·lustrades-

Ponències de 10 a 11h

  • “El model organitzatiu de la Festa Major de Vilafranca”: Lídia Romeu i Rovira, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.
  • “Quan les bèsties volen ballar”: Montserrat Garrich i Ribera, postgrau en gestió i animació de cultura popular I autora de nombrosa bibliografia relacionada amb balls i danses.
  • “L’inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya”: Roger Costa i Solé, especialista en antropologia social i cultural per la Universitat de Barcelona.
  • “Bestiari festiu de foc Italià”: a càrrec de Ramon Saumell i Poch, dedicat  inventariar la fotografia de bestiari festiu i premi BEST 2014.

Ponència d’11:45 a 13:45h

  • “Drac. Què dir veure, viure i estar viu”: Montserrat Juvé i Udina, investigadora de la cultura popular des del vessant de la imatge.
  • “Els escultors de la festa”: Dolors Sans i Osete, dissenyadora de bestiari festiu.
  • “L’Àliga, l’element protocol·lari català per excel·lència”: Jan Grau i Martí, expert en cultura popular I tradicional.
  • “De música, festes i bèsties”: Joan Cuscó i Clarassó, doctor en filosofia per la UB i especialista en musicologia per la UAH.

El Congrés del matí culminarà amb la lectura de les conclusions. I a la tarda-vespre, l’Auditori Municipal serà l’escenari d’aquesta gala, que tindrà com a presentador al periodista Xavier Graset, que atorgarà els premis Best i designarà el proper ambaixador del Bestiari Festiu de 2016, que enguany ha recaigut en la figura de la periodista Rita Marzoa. El Festivitas Bestiarum s’emmarca en els actes de celebració de la Capital Cultural Catalana de Vilafranca del Penedès.

Per què el Festivitas Bestiarum?

El Festivitas Bestiarum té com a objectiu:

1) L’obertura cap a Europa i l’aprofundiment dels contactes amb les entitats europees que tenen cura del bestiari festiu a països com Occitània, Bèlgica, Gran Bretanya Itàlia i Malta i assolir que el 24 de novembre sigui declarat Dia Europeu del Bestiari Festiu.
2) Fer un reconeixement tant a la societat civil (personatge públic, associació, empresa, mitjà de comunicació i especial del Jurat) i a les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari Festiu (projecte innovador i original, iniciativa solidària, projecte estratègic, conservació de tradicions, commemoració d’aniversaris d’entitats i figures)  en forma de Premis BEST.
3) Ser la gran festa de final de temporada del món del bestiari festiu i projectar la seva  influència a la societat.

Jurat dels Premis BEST 2015

  • Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció
  • Culturals de la Generalitat.
  • Juanjo Puigcorbé (o a qui delegui), diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona.
  • Àngel Hom, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
  • Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos de Barcelona.
  • Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya.
  • Sete Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya.
  • Mateu Tres, vocal d’Organització de l’Agrupació i coordinador Festivitas.
  • Jaume Inglès, vocal de Comunicació (provisional) de l’Agrupació.

Tots els accessos als actes són lliures i oberts a tots els públics.

Per a més informació i programa d’actes www.bestiari.cat i www.festivitasbestiarum.cat​

Per a més infomació, cliqueu aquí.

Fina Soler – fina@dinamiccomunicacio.com – 656  849 710
Lola Beltrán – lola@dinamiccomunicacio.com – 678 967 349
Dinàmic Comunicació
C/ València, 359, 6-1
08009 Barcelona
93 150 49 89