Nota de premsa 19/11/2016

Posted on Posted in Notes de premsa 2016
Palmarès i valoració de la tercera edició del Festivitas Bestiarum, la festa de les figures del bestiari popular català
· Més de 2.500 persones assisteixen als cercaviles, la plantada de figures, les ballades de cortesia, i als lluïments amb pirotècnia  de la tercera edició del Festivitas Bestiarum, celebrada avui dissabte 19 de novembre a Badalona.·  Albert Rumbo, guanyador del Premi BEST 2016 a un personatge públic

·  El Premi BEST 2016 a una entitat o associació ha estat pel  Consell de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

·  El Premi BEST 2016 a una empresa se l’enduu Festiari

·  El Programa Mans (Catalunya Ràdio) guardonat amb el Premi BEST 2016 a una iniciativa o mitjà de comunicació

· I la Menció Especial Premi BEST 2016 a l’estímul europeu és per Les Amis de l’Anne de Bessan

· El 10è Aniversari del Bretolàs, La Nit del Tararot i el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, guanyadors dels Premis BEST a projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades

·  Des de l’organització del Festivitas Bestiarum es fa una valoració “molt positiva d’aquesta tercera edició, de la participació de les entitats federades i del públic assistent a l’acte”

Avui dissabte 19 de novembre de 2016, s’ha celebrat la gran festa del bestiari festiu europeu el Festivitas Bestiarum a Badalona, convocada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en col·laboració amb Badalona Bèsties de Foc, l’Ajuntament de Badalona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Pirotècnia Estalella, que enguany celebra el seu centenari.

Les 11 figures de bestiari que han participat a la plantada i cercavila de matí i a la tarda al cercavila amb ballada de cortesia i als lluïments amb pirotècnia són: Blai el devastador de terres, de la colla Draconaires de Santa Coloma de Gramenet; drac tricèfal Soterranyes, de Vinaròs; drac de Castelló de la Plana; el Dracgall de Castellgalí; dracs Fumera, Can Sofre, Trempada i Dragolins de Badalona Bèsties de Foc, i el drac de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Premis BEST

A les cinc de la tarda, al Teatre Principal, ha començat l’acte central del Festivitas Bestiarum, els Premis BEST. L’esdeveniment ha començat amb un sentit homenatge a Sete Udina (president de l’Agrupació, que va morir el 12 de setembre). El científic divulgador Dani Jiménez ha estat l’encarregat de donar la benvinguda; de nomenar al meteoròleg badaloní Tomàs Molina com Ambaixador del Bestiari Festiu 2017, prenent el relleu de l’actual Ambaixadora, Rita Marzoa; de entregar els premis i finalment de fer l’oferiment del Festivitas Bestiarum 2017 a Reus, Capital de la Cultura Catalana.

Els Premis BEST, compten amb dues grans categories:
– projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades
reconeixement a la societat (a un personatge públic, a una empresa, a una entitat o associació o a un mitjà o iniciativa de comunicació) pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

Guanyadors dels Premis BEST a projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades

D’un total de 10 projectes presentats, n’han quedat sis finalistes. Després de la fase de votació popular, els tres més votats han guanyat els Premis BEST a projectes i iniciatives de les entitats federades.

  • 1er premi: 10è Aniversari del Bretolàs. Un Correfoc Bestial! (de La Satànica de Sant Andreu, Barcelona)
  • 2on premi: La Nit del Tararot (de l’Associació Cultural Guixanet, Tàrrega)
  • 3er premi: Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida (de l’Associació El Griu d’Artesa)
  • 1er finalista: Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona (de l’Assoc. d’Amics dels Gegants del Pi)
  • 2n finalista: #laveinadragonina (dels Amics de la Colla COCA, Constantí)
  • 3er finalista: FOEDUS (de l’Assoc. Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona)

Guanyadors dels Premis BEST, reconeixement a la societat pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

· Premi BEST 2016 a un personatge públic: Albert Rumbo, per la seva tasca com a arxiver, i com autor de diverses publicacions, per a la difusió i conservació del patrimoni cultural català, en especial pel que fa a La Patum de Berga i al bestiari festiu.

· Premi BEST 2016 a una entitat o associació: Consell de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, per la capacitat d’organització d’una ciutat i de tot el teixit associatiu cultural, que ha esdevingut modèlica, exemplar i única a Catalunya, que vetlla per al compliment i l’assessorament en el Protocol de Festa Major i en promou l’estudi i la difusió dels elements del patrimoni festiu.

· Premi BEST 2016 a una empresa: Festiari, per la capacitat de difusió dels elements del patrimoni cultural català en forma de figura de goma per a infant, que afavoreix el joc simbòlic entre els menuts, i que d’alguna manera contribueix a la pervivència de les nostres figures de bestiari, festes i tradicions.

· Premi BEST 2016 a una iniciativa o mitjà de comunicació: Programa Mans(Catalunya Ràdio), per la capacitat de donar visibilitat a la Cultura Popular i Tradicional catalana des d’un punt de vista dels principals protagonistes, per la trajectòria del programa en antena des de fa 15 temporades i per ser un dels pocs programes dedicats a la cultura popular que ha aconseguit mantenir-se en antena en una emissora pública i d’audiència.

· Menció Especial Premi BEST 2016 a l’estímul europeu: Les Amis de l’Anne de Bessan

El jurat està format per
Jan Grau, en representació de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya
M. Dolors Portús, en representació de la Gerència de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona
Laia Sabater, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Badalona
Manel Estalella, administrador de Pirotècnia Estalella
Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Gegants de Catalunya
Pere Bernat, tresorer de Badalona Bèsties de Foc
Jordi Mullor, delegat territorial Barcelonès de l’Agrupació del Bestiari Festu i Popular de Catalunya.
Jaume Múria, vicepresident econòmic de l’Agrupació del Bestiari Festu i Popular de Catalunya.
Mateu Tres, vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festu i Popular de Catalunya.

Valoració i assistència
Més de 2.500 assistents han pogut gaudir de totes les activitats programades al llarg del dia. Des de l’organització del Festivitas Bestiarum es destaca “la gran participació de les entitats federades, del públic, i de la ciutat de Badalona, per crèixer més i millor i així poder commemorar el Dia Europeu del Bestiari, el 24 de novembre”.

 

CONTACTE PREMSA

Neus Masferrer · dispers@hotmail.com · 626 052 507
Neus Molina· neusmolinaalfonso@gmail.com· 627 306 765