Palmarès de la quarta edició del Festivitas Bestiarum

Posted on Posted in 2017

Avui dissabte 2 de desembre de 2017, a Reus, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, convoca la quarta edició del Festivitas Bestiarum, en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya.

Les 6 figures de bestiari que han participat a la plantada, al cercavila i a les ballades de lluïment del matí i a la tarda als lluïments amb pirotècnia són: el Duc de Les Roquetes, el Diabló de La Selva del Camp, el Drac Volador de La Sagrera, la Víbria de Reus i la Cabra i el Drac de Reus.

festivitas02 festivitas01 festivitas03

Premis BEST

A dos quarts de sis de la tarda, al Teatre Bartrina, ha començat l’acte central del Festivitas Bestiarum, els Premis BEST. L’actor Quim Masferrer ha estat l’encarregat de donar la benvinguda; de nomenar a l’escriptora i periodista Empar Moliner com a Ambaixadora del Bestiari Festiu 2018, prenent el relleu de l’actual Ambaixador, Tomàs Molina; d’entregar els premis i finalment de fer l’oferiment del Festivitas Bestiarum 2018 a Manresa, per dissabte 24 de novembre de 2018.

Els Premis BEST, compten amb dues grans categories:

 • projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades
 • reconeixement a la societat (a un personatge públic, a una empresa, a una entitat o associació o a un mitjà o iniciativa de comunicació) pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

Guanyadors dels Premis BEST a projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades

D’un total d’una desena de projectes presentats, n’han quedat sis finalistes. Després de la fase de votació popular, els tres més votats han guanyat els Premis BEST a projectes i iniciatives de les entitats federades.

 • 1er premi: Ebrecorrefoc i Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa. (de Associació cultural Colla de diables i tambors Lo Golafre de Tortosa)
 • 2on premi: Creació de l’Àliga de Cornellà (de l’Agrupació Sardanista de Cornellà)
 • 3er premi: III Batalla de Foc (de l’Associació Sociocultural Aimerics, Ribera d’Ondara)
 • Finalista: Trobada de dracs i bèsties de foc (de l’Ajuntament de Cervera del Maestre)
 • Finalista: 35è aniversari del Drac de Gràcia (de l’Associació cultural colla drac de Gràcia, Barcelona)
 • Finalista: Porkada del Clot (de l’Orfeó Martinenc, secció Diables del Clot)
 • Premi de votació popular: Trobada de dracs i bèsties de foc (de l’Ajuntament de Cervera del Maestre) amb un 54% d’un total de 2400 vots.

1 premi 2 premi 3 premi

Guanyadors dels Premis BEST, reconeixement a la societat pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

 • Premi BEST 2017 a un personatge públic: al dinamitzador cultural Xavier Cordomí, de la Casa dels Entremesos, per la seva proximitat i vinculació a l’àmbit del bestiari, i com a fundador de diferents entitats, entre elles el Col·lectiu Santa Fe per al bestiari festiu.
 • Premi BEST 2017 a una entitat o associació: Aire Nou de Baó, per la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Una entitat modesta que va sorgir d’un grup de gent del poble, que treballa la cultura popular catalana de manera transversal, i que fa 20 anys que organitza diades de cultura popular a la Catalunya Nord
 • Premi BEST 2017 a una empresa: Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva (GERIF), una entitat de nova creació; un col·lectiu professional que, sens dubte, enfortirà i donarà un servei molt important al món de la imatgeria festiva en general, i del bestiari en particular
 • Premi BEST 2017 a una iniciativa o mitjà de comunicació: Fes Ta Festa(Catalunya Ràdio), per una iniciativa comunicativa de llarga trajectòria i que, malgrat els pocs recursos amb què compten, ha sobreviscut gràcies a la seva qualitat i la implicació dels seus responsables.
 • Premi BEST 2017 a la qualitat, tradició i l’estímul europeu: Fédération des Totems Occitans et Catalans. Des dels seus orígens, s’ha volgut que els Premis BEST vetllessin per a la projecció del fet del bestiari festiu en clau europea. Per aquest motiu, i a partir de la proposta que efectua la Junta de Govern de l’Agrupació, el jurat concedeix aquest premi a una entitat de recent constitució, com a reconeixement a l’esforç que els ha suposat la creació de la federació, i amb la voluntat d’encoratjar-los en aquesta nova etapa.
 • Finalment, i a més dels premis ja concedits en les dues categories previstes en la convocatòria 2017, el Jurat dels Premis Best d’enguany ha decidit, per unanimitat, concedir una menció especial. Aquest guardó vol reconèixer l’estreta vinculació de la persona premiada amb el món de la cultura i, de manera molt especial, de la cultura popular i tradicional catalana. Les seves accions sempre han perseguit atorgar més protagonisme al món associatiu cultural català, i a la tasca desplegada pel nostre moviment en benefici de les persones i de la societat. El seu gran coneixement i defensa de les activitats culturals i festives, així com de les persones i entitats que les fan possibles, sumat a la seva competència professional però, també, la seva proximitat i humanitat, han fet que el Jurat i l’organització dels Premis Best concedeixin aquesta menció especial al Sr. Lluis Puig i Gordi, Conseller de Cultura i ex-director general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. El Sr. Lluís Puig ha volgut agrair aquesta menció mitjançant un vídeo enviat des de Brussel·les.

El jurat està format per:

 • Antoni Herrera, Subdirector General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Generalitat de Catalunya.
 • Marc Navarro, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Reus.
 • Quim Gil, comercial de Pirotècnia Antigua Casa Manuel Estalella.
 • Ferran Sugranyes, Associació Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrtuxa de Reus.
 • Joaquim Rucabado, President de la Confederació Sardanista de Catalunya.
 • Mateu Tres, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 • Jaume Múria, Vicepresident econòmic de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 • Jordi Mullor, Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 • Lluís Bros, Delegat territorial Camp-Conca-Priorat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Valoració i assistència

Més de 2.000 assistents han pogut gaudir de totes les activitats programades al llarg del dia. Des de l’organització del Festivitas Bestiarum es destaca “la gran participació de les entitats federades, del públic, i de la ciutat de Reus, per crèixer més i millor i així poder commemorar el Dia Europeu del Bestiari, el 24 de novembre”.

Patrocinadors