Es presenta el cartell i el programa d’actes del Festivitas Bestiarum

Posted on Posted in 2018

A vint dies del Dia Europeu del Bestiari Festiu, es presenta el cartell i el programa d’actes del Festivitas Bestiarum d’enguany, que es presenta amb un format i horaris totalment renovats.

D’una banda, la gala del Festivitas Bestiarum – en la qual es fa el nomenament de l’Ambaixadora i es lliuren els Premis BEST – es traslladarà al diumenge 25 de novembre a les 12:30h. Com a acte previ a la gala, prop d’una desena de figures de bestiari festiu faran una passejada pels carrers de Manresa.

Per altra banda, el dissabte 24 de novembre al vespre – Dia Europeu del Bestiari Festiu – prop d’una desena de figures de bestiari festiu faran una cercavila amb foc pels carrers més cèntrics de la ciutat.

 

Alguns detalls sobre la gala del Festivitas Bestiarum

La gala serà presentada per l’humorista, músic i actor Ferran Aixalà. Serà l’encarregat de conduir i amenitzar l’acte, en el qual es lliuraran els Premis BEST i es nomenarà a la meteoròloga i física Mònica Usart com Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019, convertint-se en l’Ambaixadora més jove que el bestiari festiu hagi nomenat.

El presentador

Nascut l’any 1979 a Lleida, en Ferran Aixalà és de professió pallasso, guionista, animador de públic a televisió, cantant i músic. S’ha format en clown i bufó amb pallassos i pedagogs internacionalment coneguts; n’ha estat un dels fundadors i cantant del grup Pastorets Rock; participa en diversos programes de televisió com a animador de públic (Ahora Caigo, El Foraster, El Gran Dictat, Oh happy day…). En el món de la televisió i la ràdio, ha format part de diversos programes com a guionista i col·laborador. També ha format part d’algunes obres de teatre com actor.

L’Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019

Mònica Usart Rodríguez (4 de maig de 1984, Molins de Rei). Llicenciada en Física i Màster en Meteorologia. Actualment meteoròloga de RAC1 – em podeu escoltar cada matí amb el Basté al món a RAC1- i al Fricandó matiner de RAC105. També he col·laborat diàriament a l’Arucitys de 8tv durant 7 anys, vaig passar per Televisió de Catalunya i també per BTV. Combino la meva feina amb conferències i tallers per a nens i adults. Sóc autora del llibre Només seran quatre gotes, i també dels contes Mirant el cel, Mirant els núvols i Mirant l’Univers. La meva passió, s’ha convertit en la meva feina. He estat vinculada als Amics del Camell de Molins de Rei.

(foto Mònica Usart: Pitu Estol)

 

Els Premis BEST

Els Premis BEST els convoca l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, de forma anual des de l’any 2014, amb l’objectiu de posar en valor i donar a conèixer (1) diferents agents de la societat que hagin destacat per la seva acció, defensa i/o promoció del món del bestiari festiu i, per extensió, de la cultura popular en general; i (2) les millors iniciatives dutes a terme per les entitats federades durant l’any 2018.

A dia d’avui, les entitats del món del bestiari festiu han presentat prop d’una desena de projectes candidats a optar als Premis BEST.

El jurat està format per representants de l’organització, de les diferents institucions i empreses col·laboradores, així com també de l’àmbit de la cultura popular en general. Té com a principal missió proposar, deliberar i nomenar els guardonats als Premis BEST en les categories de la societat, a més d’escollir – d’entre tots els projectes presentats per les entitats – aquells tres projectes que esdevinguin més representatius o meritoris del guardó.

Fins el dia 11 de novembre es poden presentar candidatures als Premis BEST, mitjançant aquest enllaç.

 

Programa d’actes

Dissabte 24 de novembre, Dia Europeu del Bestiari Festiu:

 • 18h, plantada de figures de bestiari a la Plaça Europa
 • 20h, cercavila de bestiari amb pirotècnia, sortida de la plaça Europa i arribada a la plaça Major (recorregut: carrers Joc de la Pilota i Sobrerroca)
  Hi participen:
  – Drac de Botafocs, Castelló de la Plana (territorial País Valencià)
  – Drac el Masellot, de Lavern (territorial Penedès-Garraf)
  – Pollo del Prat de Llobregat (territorial Baix Llobregat i l’Hospitalet)
  – Espanta-Rucs, de Sant Jaume dels Domenys (territorial Penedès-Garraf)
  – Griu de Tarragona (territorial Camp-Conca-Priorat)
  – Víbria de Castellar del Vallès (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)
  – Víbria de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
  – Mulassa de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)

Diumenge 25 de novembre:

 • 11h, cercavila de figures de bestiari tranquil, sortida de la plaça Europa i arribada a la plaça Sant Domènec (recorreegut: carrers Puigterrà de Dalt,  Muralla del Centre, Àngel Guimerà i Passeig Pere III)
  Hi participen:
  – Haca de Botafocs, Castelló de la Plana (territorial País Valencià)
  – Mulassa de Barcelona (territorial Barcelona Ciutat)
  – Àliga i Àliga petita de Guixanet, Tàrrega (territorial Terres de Ponent-Alt Pirineu)
  – Cua de drac, Cornellà de Llobregat (territorial Baix Llobregat i l’Hospitalet)
  – Víbria de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
  – Mulassa de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
 • 12:30h gala del Festivitas Bestiarum, al Teatre Conservatori (plaça Sant Domènec)
 • En acabar, s’oferirà als assistents un petit refrigeri acompanyat de les ballades de lluïment de les figures de bestiari festiu

 

Per assistir a la gala del Festivitas Bestiarum

Obrim la platea del Teatre Conservatori a tothom que hi vulgui assistir. No obstant, es recomana sol·licitar invitacions per tal d’assegurar l’aforament, a través d’aquest formulari:

Sol·licitud d’invitacions per al Festivitas Bestiarum 2022