El Festivitas Bestiarum més humorístic i participatiu comptarà dissabte amb Elisenda Carod

Posted on Posted in 2021, Notes de premsa 2021

Aquest 2021 el Festivitas Bestiarum arriba a les terres de l’Ebre. L’entrega de premis que cada any organitza l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya se celebrarà el pròxim dissabte 27 de novembre a Tortosa, en una jornada plena d’activitats on lluiran més d’una desena de bèsties.

Recuperant cap cop més la normalitat, la federació de colles de bestiari dels Països Catalans ha preparat una gala distesa i divertida que presentarà la guionista i humorista de Catalunya Ràdio Elisenda Carod. De fet, ella ha estat l’encarregada de fer el guió d’una gala que comptarà amb connexions en directe des de diferents punts de Catalunya. Des del Vendrell fins a Igualada, passant pel Quarto dels gegants de Solsona, podrem veure una mostra de la gran diversitat del bestiari català. A més, durant la gala es donarà la benvinguda al nou ambaixador del bestiari festiu, l’estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos, que li agafa al relleu al cuiner mediàtic Marc Ribas.

Els actes no acaben aquí. I és que la mateixa tarda de dissabte un gran espectacle de foc i percussió omplirà l’espai de davant del Pavelló Firal de Tortosa. S’hi celebrarà un concurs d’enceses coorganitzat amb l’associació Lo Golafre de Tortosa en el qual participaran un total de deu bèsties. A les 17.30 h començarà aquesta activitat en què els participants hauran de competir per rondes, intentant oferir el millor espectacle pirotècnic en cada actuació, mentre un jurat format per diferents persones vinculades al món de la cultura popular i el foc decidirà els tres finalistes.

El dia abans, divendres 26, el vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari, Jordi Mullor, participarà en una taula rodona sobre correfocs i bestiari festiu que es farà a les 19.30 h a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

Reconeixements i homenatges

La vuitena celebració del Festivitas Bestiarum tindrà un mica de tot. Moments especials, però també moments emotius. Un espai de la gala estarà destinat a fer un homenatge a Jaume Múria, membre fundador de l’Agrupació del Bestiari i exvicepresident econòmic de la federació que durant més de vint anys va treballar pel món del bestiari festiu i que malauradament ens ha deixat recentment.

Per acabar, la gala finalitzarà amb la ja tradicional entrega de premis. En primer lloc,  es farà un reconeixement a la tasca duta a terme per diferents actors de la societat. D’aquesta manera s’entregaran quatre premis repartits entre un personatge públic, una entitat, una iniciativa o mitjà de comunicació i un projecte empresarial. A la vegada s’entregaran un total de tres guardons als millors projectes que han impulsat les entitats federades durant any.

Totes les persones interessades a assistir a la gala dels VIII Premis BEST es poden inscriure en el següent enllaç: https://bit.ly/3oU652t. L’acte també es podrà seguir en streaming des del Canal de Youtube de l’Agrupació del Bestiari: https://www.youtube.com/channel/UCrBci956C-EeXaSKz8KXOKQ

Un retorn als orígens del bestiari d’avui

Un altre dels puntals del Festivitas Bestiarum d’enguany serà la presentació del llibre Retrobestiari (Edicions Morera), una publicació que a través d’una mirada actual fa un repàs dels 40 anys del renaixement del bestiari fantàstic i popular de Catalunya.

L’acte es farà dissabte a la Biblioteca Marcel·lí Domingo a les 12.30 h i comptarà amb la presència de l’autor dels textos, l’historiador Heribert Masana, i el fotògraf Ramon Saumell, que ha fet una gran aportació al llibre amb imatges històriques del bestiari dels anys 70 i 80. El llibre també conté una mostra de l’obra plàstica dels artistes Abel i Salvador Masana, que durant més de 40 anys han estat representant amb obres escultòriques i pictòriques tota aquesta gran diversitat de bèsties.

Colles participants al Concurs d’Enceses

  • Lo Carrau: Colla Jove de Dolçainers de Tortosa
  • Pare Pansot: Horta de Sant Joan
  • Hydracus: Set Cervells de Jesús – Tortosa
  • Drac Verd de Botafocs de Castelló
  • Boc Jordiet: Llampec Nois de Tortosa (Ferreries)
  • Badalot: Diables de l’Arboç
  • Drac Nortis: Lucifers de Tortosa/Roquetes
  • Soterranyes: Ball de Dimonis de Vinaròs
  • Víbria “Serrallenca”: Diables Voramar de Tarragona (Serrallo)
  • Grafus: Lo Golafre de Tortosa (Remolins)

(Foto: El VII Festivitas Bestiarum es va celebrar al Vendrell / Autor: Jordi Gatell)