NOTA DE PREMSA Núm. 2 (29/11/2014)

Posted on Posted in Notes de premsa 2014

premiats2014 (Small)

Els premis Best premien les entitats de la cultura popular catalana amb una gala reivindicativa per impulsar al Dia Europeu del Bestiari Festiu

La propera edició del Festivitas Bestiarum serà a Vilafranca del Penedès, Capital de la Cultura Catalana durant el proper any, el dissabte 21 de novembre de 2015.

 • Les entitats o projectes premiats han estat: Escaldàrium, Any dels Cavallets Cotoners de Barcelona; Bestiari a tot Arreu de l’Associació Botafocs de Castelló de la Plana; Festes de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona; laFundació Más Albornà.
 • La societat civil premiada ha estat Ramon Saumell i Poch, arxiver del bestiari festiu; la plataforma de crowdfunding Verkami; el centre d’imatgeria festivaCan Saladrigas, i el programa Gaudeix la festa de la Xarxa de Televisions Locals.
 • L’entitat Les Amis de Pézenas de l’Occitània, ha estat guardonada amb el premi Especial Best a la qualitat, tradició i estímul europeu.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat la primera Nit del Bestiari Festiu, el Festivitas Bestiarum, aquest dissabte 29 al Born Centre Cultural i ha lliurat els primers premis Best a persones i entitats vinculades al món de la cultura popular. Alfons Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, entitat organitzadora de l’acte, valora positivament la primera gran festa del bestiari festiu perquè “s’han superat amb escreix les expectatives de participació de les entitats” i, al mateix temps, “s’ha aconseguit exposar els arguments a entitats i europarlamentaris” per designar el 24 de novembre com a Dia Europeu del Bestiari Festiu. La propera edició del Festivitas Bestiarum tindrà lloc el 21 de novembre de 2015 a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès, municipi designat Capital de la Cultura Catalana 2015.

Els projectes i entitats premiats en aquesta primera edició dels premis Best han estat:

Categoria Entitat
Millor Iniciativa Original i Innovadora (iniciativa triada a través de votació popular a les xarxes socials) Escaldàrium
Millor Iniciativa Solidària Desert.
Millor Projecte Estratègic. Ex aequo a les següents entitats: -Any dels Cavallets Cotoners de Barcelona.
-Bestiari a Tot Arreu, de l’Associació Botafocs de Castelló de la Plana.
Millor Iniciativa de Conservació i Recuperació de Tradicions Festes de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona.
Especial Best a una trajectòria solidària i social Per acord unànime del jurat, Fundació Mas Albornà.
Personatge de la societat que dóna suport a la cultura popular Ramon Saumell i Poch, de Vilanova i la Geltrú.
Empresa que dóna suport a la cultura popular La plataforma de crowdfunding (o recapte de diners per Internet) Verkami.
Associació que dóna suport a la cultura popular Centre d’Imatgeria Festiva Can Saladrigas.
Mitjà de comunicació o programa que promou la cultura popular Gaudeix la festa, de la Xarxa de Televisions Locals
Especial Best a la qualitat, tradició i estímul europeu Les Amis de Pézenas (Occitània) per acord unànime del jurat per tenir el Poltre (le Poulain) de Pézenas, declarat patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2005.

La gala Festivitas Bestiarum també va guardonar amb diplomes les entitats que durant 2014 han commemorat alguna celebració especial. Ell llistat d’entitats homenatjades han estat:

 • 80 anys dels “Cavallets Cotoners” de l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona.
 • 25 anys del “Blai, el devastador de terres” de la Colla de Draconaires de Santa Coloma de Gramenet.
 • 10 anys de la “Dragona Satània” de la Colla Patunyetes de L’Hospitalet de Llobregat.
 • 10 anys de la “Víbria” de Botafocs de Castelló de la Plana.
 • 25 anys dels Diables de Casablanca de Sant Boi de Llobregat.
  25 anys de la Colla de diables Àngels Diabòlics de Sant Vicenç dels Horts.
 • 25 anys del Grup Mal Llamp d’Igualada.
 • 20 anys dels Diables Carranquers de Cervera.

Des de l’Agrupació Bestiari Festiu i Popular de Catalunya valora molt positivament “el clímax que s’ha generat a l’entorn de la gala i dels premis Best i les entrevistes realitzades als europarlamentaris catalans per exposar-los els objectius d’obertura a Europa”, destaca Alfons Udina.

En aquest sentit, cal recordar que la gala ha tingut, entre els seus objectius, obtenir la declaració oficial del Dia Europeu del Bestiari Festiu per part del Parlament Europeu, el dia 24 de novembre; la creació de l’ambaixador del bestiari festiu perquè representi les entitats que en formen part davant la societat i la premsa, figura que durant tot 2015 serà portada a terme per Jordi Margarit, periodista de RAC1 i conductor del programa La primera pedra; i establir llaços d’amistat amb altres entitats de festiari festiu a nivell europeu.

La festa del bestiari festiu va ser conduïda pel presentador Xavier Grasset.

Mostra del Bestiari Festiu Durant tot el dia 29 de novembre es va poder veure una mostra d’una desena de figures de bestiari festiu dins el recinte emblemàtic del Born. I els veïns, curiosos i turistes van poder gaudir amb els balls de lluïment a la Plaça Comercial durant el matí, a les 11h i a les 13h. Per la tarda, a les 17h, es van fer balls de lluïments amb Pirotècnia Estalella.

Les bèsties que van participar han estat:

 1. Àliga de Barcelona
 2. Lleó de Barcelona
 3. Mulassa de Barcelona
 4. Garot de l’Arboç
 5. Víbria Jove d’Igualada
 6. Mamut Venux de Sant Vicenç dels Horts
 7. Godra de Caldes de Montbui
 8. Drac de Reus
 9. Drac Rubricatus i els quatre dragonets infantils de Casablanca (Sant Boi de Llobregat)
 10. Borinot de Foc del Vendrell

Treball previ al Festivitas Bestiarum

El jurat ha estat format per:

 • Sete Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu
 • Mateu Tres i Bosch, Coordinador de Festivitas Bestiarum
 • Jordi Mullor i Tena, Delegat Barcelonès Agrupació Bestiari Festiu
 • Lluís Puig i Gordi, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de l’Ajuntament de Barcelona
 • Francesc Fabregat i Martínez, director de Cultura Popular de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona
 • Quim Gil i Batlle, Pirotècnia Estalella
 • Antoni Carné i Parramón, president de l’Ens de l’Associacionisme Popular.
 • Joan Gómez i Soriano, president d’Adifolk

El període de presentació de candidatures es va obrir entre l’1 de setembre fins l’1 de novembre, i el 13 de novembre el jurat va designar els finalistes. I el procès de designació final ha finalitzat el dia 29 de novembre, just abans de l’inici de la Nit del bestiari.

Les entitats i projectes premiats es van donar a conèixer en la mateixa gala, mentre que els guardonats en la categoria Millor Iniciativa Original i Innovadora es van decidir a través d’una votació popular a les xarxes socials (a Facebook i twitter@bestiariFestiu) a partir de tres projectes presentats per lessegüents entitats federades: Escaldàrium de Caldes de Montbui Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, Dia del Mamut Venux de Sant Vicenç dels Horts. La gala es va poder comentar a través del haixtag #festivitasbestiarum. Només una categoria ha quedat deserta: la Millor Iniciativa Solidària.

Breu currículum de les entitats, projectes i persones reconegudes

Millor Projecte Estratègic:

Any dels Cavallets Cotoners de Barcelona: Un projecte global a cavall de dues celebracions o aniversaris, el vuitantè de la recuperació de les figures, i el 20è de l’ostentació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. El jurat ha valorat que l’associació ha sabut implicar les diverses administracions i organitzacions, i ha diversificat activitats i dotant-les de centres d’interès per a diferents segments de població. A més, es reconeix la descentralització geogràfica, l’àmplia difusió de l’acció promocional, així com la transmissió de coneixements que han suposat amb nombrosos actes i activitats que s’han desenvolupat des del juliol de 2013 fins a l’agost de 2014 en el marc de les dues celebracions.

Bestiari a Tot Arreu, de l’Associació Botafocs de Castelló de la Plana: S’ha premiat per la singularitat, abast estratègic, continuïtat sense defallença i per la dificultat intrínseca per dur a terme una tasca de creació, consolidació i lideratge, en un territori que no formava part del mapa del bestiari festiu tradicional, creant no solament un àmbit d’interrelació entre entitats més enllà de fronteres administratives, sinó convertint-se en un autèntic referent per al bestiari festiu dels Països Catalans ja que hi ha passat d’un centenar de carcasses zoomòrfiques.

Millor Iniciativa de Conservació i Recuperació de Tradicions:

Festes de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona: S’ha reconegut pel minuciós treball dut a terme al llarg de 425 anys, per mantenir, recuperar, reviure i dinamitzar aquestes celebracions que, al marge de ser les festes de cultura popular amb continuïtat més antigues del país, han sabut adaptar-se al temps, als canvis socials, econòmics, polítics i urbanístics de la ciutat. Així donçs aquestes festes s’han dotat de nous elements d’acord amb la realitat actual, aconseguint una perfecta simbiosi entre història, tradició i modernitat.

Premi Especial Best a una trajectòria Solidària i Social:

Per acord unànime del Jurat, s’atorga aquest premi especial a la Fundació Mas Albonà (Alt Penedès), per la infatigable i continuada tasca des de fa 40 anys en la reinserció social al col·lectiu de discapacitats psíquics del Penedès, constituint un magnífic i impagable exemple de solidaritat, col·laboració i eficàcia entre administracions, empreses i persones.

Personatge de la societat que dóna suport a la cultura popular: Ramon Saumell i Poch, de Vilanova i la Geltrú, autèntic arxiver del bestiari festiu. Des de fa 44 anys ha fet desenes de milers de fotografies i diapositives, un fons documental gràfic de valor i mèrit incalculable que ha servit ja per il·lustrat moltes publicacions, articles, llibres i exposicions.
Empresa que dóna suport a la cultura popular La plataforma de crowdfunding Verkami: Pel potencial que suposa de cara a l’obtenció de recursos econòmics perquè les entitats puguin implementar els seus projectes originals i involucrar a la societat civil, fomentant els valors de solidaritat social.
Associació que dóna suport a la cultura popular:Centre d’Imatgeria Festiva CAN SALADRIGAS de Barcelona: El jurat ha valorat que en pocs anys s’ha convertit en un indestriable focus vital de cultura popular, d’organització social i de dinamisme emprenedor del seu districte, duent a terme una tasca inacabable de promoció cultural, d’integració social i de debat permanent.
Mitjà de comunicació o programa que promou la cultura popular:Programa de televisió “GAUDEIX LA FESTA” que s’emet per la Xarxa de televisions locals i que amb 180 programes de divulgació del patrimoni festiu i cultural d’arreu del país, divulga el concepte de la festa popular i tot el que representa per a la ciutadania, amb un format creatiu i amè, alternant la descripció amb l’entrevista.
Premi ESPECIAL BEST a la qualitat, tradició i estímul europeu:Per acord unànime de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, s’atorga aquest premi especial a l’entitat Les Amis De Pézenas(Occitània), que tenen com a màxim valor patrimonial el Poltre (le Poulain) de Pézenas, declarat patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2005.
Per a fotos en alta qualitat i més informació, cliqueu aquí o bé poseu-vos en contacte amb:
Fina Solerfina@dinamiccomunicacio.com – 656 849 710
Dinàmic Comunicació
C/ València, 359, 6-1
08009 Barcelona
93 150 49 89