Crònica d’un dissabte best!

Posted on Posted in 2015

El passat dissabte 21 de novembre de 2015, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va convocar un conjunt d’esdeveniments relacionats amb el món del bestiari festiu:

 1. Congrés “Bestiari festiu: definició i criteris de catalogació”
 2. Mostra i cercavila de figures de bestiari festiu pel centre de Vilafranca del Penedès
 3. Festivitas Bestiarum, la gala de cloenda de la temporada i lliurament dels Premis BEST

El congrés

congresEl congrés “Bestiari festiu: definició i criteris de catalogació” va aplegar prop de 150 persones al Fòrum Berger Balaguer, on es van presentar continguts relacionats amb el bestiari festiu i el seu procés de catalogació a través de vuit ponències de curta durada. Així doncs, els assistents van poder conèixer aspectes sobre la música que acompanya les figures, les seves danses, l’origen dels dracs, com es cataloga el patrimoni material…

En els propers dies, es publicaran les ponències en format vídeo a internet.

A més, durant la pausa-cafè, els assistents van poder gaudir d’una ballada de cortesia a càrrec del Drac de Vilafranca, el Drac de l’Agrupació i el Poulain de Pézenas (Occitània), declarat obra mestra del patrimoni oral i immaterial per la UNESCO. Fins a un total de dotze figures de bestiari festiu van participar de la mostra de bestiari durant tot el matí a la Rambla Nostra Senyora.

Dinar de germanor

Totes les entitats de bestiari participants, ponents i convidats van poder gaudir d’un dinar de germanor a Cal Figarot, el local dels Castellers de Vilafranca.

IMG_20151121_154244 (Small)

.

Cercavila de bestiari festiu

A les cinc de la tarda, totes les figures de bestiari festiu van iniciar el camí en cercavila des de la Rambla Nostra Senyora fins a l’Auditori Municipal. Cada una d’elles va fer una ballada a la Plaça de la Vila, davant l’Ajuntament.

IMG-20151121-WA0028 (Small) IMG-20151121-WA0033 (Small)

IMG-20151121-WA0031 (Small) IMG-20151121-WA0018 (Small)

IMG-20151121-WA0025 (Small) IMG-20151121-WA0034 (Small)

IMG-20151121-WA0027 (Small) IMG-20151121-WA0020 (Small)

IMG-20151121-WA0019 (Small) IMG-20151121-WA0022 (Small)

IMG-20151121-WA0035 (Small) IMG-20151121-WA0024 (Small)

.

Festivitas Bestiarum

A dos quarts de set, es va donar inici a la gala Festivitas Bestiarum, la celebració de la Nit del Bestiari Festiu. Presentat per Xavier Graset, aquesta segona edició – la passada es va celebrar al Born Centre Cultural de Barcelona – pren un caràcter festiu, de cloenda de la temporada d’actuacions, que pretén reivindicar la declaració oficial del Dia Europeu del Bestiari Festiu (24-novembre) i que, a més, pretén donar visibilitat i reconeixement als projectes i iniciatives dutes a terme per les entitats federades a l’Agrupació.

L’Ambaixador del Bestiari Festiu 2015, el periodista Jordi Margarit (programa La Primera Pedra de RAC1), va lliurar el testimoni a la nova Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016, la periodista Rita Marzoa.

traspas_ambaixadors

Els Ministrers de Vilafranca van amenitzar la gala amb una actuació de música tradicional.

ministrersDeVilafranca

Els Premis BEST a la societat els atorga un Jurat format per persones vinculades en l’àmbit de la cultura popular i les administracions. Estava format per:

 • Casals, Salvador (president de la Federació d’Ateneus de Catalunya)
 • Cordomí, Xavier (dinamitzador cultural i director de la Casa dels Entremesos)
 • Gil, Quim (comercial de l’empresa Pirotècnia Estalella)
 • Hom, Àngel (tècnic de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès)
 • Inglés, Jaume (vocal de comunicació de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya)
 • Portús, M. Dolors (gerent dels Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona)
 • Puig, Lluís (director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya)
 • Tres, Mateu (coordinador del Festivitas Bestiarum i vocal d’organització de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya)
 • Udina, Sete (president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya)

PresentacioJurat

 

Els guanyadors dels Premis BEST 2015 són:

 1. PREMI BEST A UN PERSONATGE PÚBLIC:
  Valorant la seva faceta de constructor artesanal i autodidacta de figures de bestiari festiu, la seva capacitat de col•laborar i transmetre els seus coneixements en cursos i altres projectes i, sobretot, valorant l’impuls que ha dut a terme per tal que les escoles de la seva ciutat construïssin les seves pròpies figures de bestiari festiu, a més d’impulsar-ne una mostra de bestiari d’escoles. Per tot això, i per la seva dedicació en la fundació d’aquesta Agrupació, de la qual n’ha estat el primer president, el jurat decideix atorgar el Premi BEST a un personatge públic al Sr. Lluís Musté i Grau, de Valls.
 2. PREMI BEST A UNA ASSOCIACIÓ O ENTITAT:
  Valorant la capacitat de coordinar i cohesionar totes les entitats culturals del seu territori, valorant l’impuls i la solidesa dels seus projectes de conservació, estudi i enriquiment de la cultura popular que han contribuït a que la seva població sigui un referent del nostre país en l’àmbit de la cultura popular, valorant particularment la tasca que duen a terme per a la divulgació de les seves festes en l’àmbit de les escoles, el jurat ha decidit atorgar el Premi BEST a una entitat o associació a l’Agrupació Seny Major de Cervera.
 3. PREMI BEST A UNA INICIATIVA EMPRESARIAL:
  Tenint en compte la valentia que ha mostrat per la seva aposta per la divulgació de la cultura popular – i concretament en l’àmbit del bestiari festiu – malgrat que formi part d’un sector empresarial immers en una profunda crisi, tenint en compte – també – la seva sensibilitat vers la integració de les persones amb discapacitat auditiva en la literatura infantil. Tenint en compte tot això, i més, el jurat ha decidit atorgar el Premi Best a una iniciativa empresarial a l’Editorial El Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú.
 4. PREMI BEST A UN MITJÀ O UNA INICIATIVA DE COMUNICACIÓ:
  Per la seva capacitat demostrada al llarg de més de 15 anys d’elaborar una revista de gran qualitat i pel seu compromís indestriable en favor de la música i la cultura popular, per la seva transversalitat, continguts i capacitat de configurar-se com una eina al servei de tots els territoris de parla catalana i, per descomptat, per la qualitat i profunditat dels seus articles, editorials i col•laboracions, el jurat acorda atorgar el Premi BEST a un mitjà o iniciativa de comunicació a la Revista Caramella.
 5. PREMI POPULAR BEST A LA INICIATIVA MÉS INNOVADORA I ORIGINAL:
  De les diverses candidatures presentades, es van escollir com a finalistes a: a) “Jazzinferno” de Terrassa; b) “Festival d’enceses” d’Artesa de Lleida i c) “Els tres tombs infernals” del barri de Sant Andreu de Barcelona. La votació popular a través de les xarxes socials, tancada a les 12:00h del dia 21 de novembre, ha donat el següent resultat: “Jazzinferno”: 543 vots; “Festival d’enceses”: 98 vots; i “Els tres tombs infernals”: 640 vots. Per tant, el guanyador del Premi Popular BEST a la Iniciativa més innovadora i original, per majoria de vots, és “Els tres tombs infernals”, de La Satànica de Sant Andreu de Barcelona.
 6. PREMI BEST A UNA INICIATIVA SOLIDÀRIA:
  Valorant la trajectòria de l’activitat, la capacitat d’organització i mobilització de públics de l’entitat, la implicació de nombroses institucions, entitats i comerços en aquest projecte i, sobretot, per la seva aportació dels guanys de l’activitat a una entitat local dedicada a l’atenció a les persones en situació de pobresa i risc d’exclusió social, el jurat ha considerat que el Premi BEST a una Iniciativa Solidàra és per al projecte ”7a Nit de l’Infern”, de l’Agrupació Sardanista de Cornellà de Llobregat.
 7. PREMI BEST AL MILLOR PROJECTE ESTRATÈGIC:
  Per la seva singularitat, per haver aconseguit que una de les principals activitats festives i culturals del seu municipi tingui com a protagonista la figura de bestiari festiu, per la seva contribució a que aquesta esdevingui senya d’identitat del seu territori, el jurat ha determinat que el Premi BEST al millor Projecte Estratègic és per “La Mamullada”, impulsat per la Colla del Mamut de Viladecans.
 8. PREMI BEST A LA MILLOR ACCIÓ DE CONSERVACIÓ I/O RECUPERACIÓ DE TRADICIONS:
  Malgrat que els projectes presentats no s’acaben d’ajustar a una acció concreta de conservació o recuperació de tradicions antigues en la forma que es després del contingut de la convocatòria d’aquest premi, el Jurat ha valorat l’aposta per implementar el foment de la transmissió del caràcter festiu entre generacions, pràctica que la UNESCO considera com un dels instruments per la salvaguarda del patrimoni immaterial. i per aquest motiu atorga el Premi BEST a la millor acció de Conservació i/o Recuperació de Tradicions al projecte “1a Festa dedicada a les famílies”, de l’Associació Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona.
 9. PREMI BEST ESPECIAL A LA QUALITAT, TRADICIÓ I ESTÍMUL EUROPEU:
  Per acord unànime de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, s’atorga aquest premi especial a l’entitat Ordre des Chevaliers de la Tarasque (Tarascon). Les festes de la Tarasque van ser proclamades Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2008 dins la declaració “Gegants i dracs processionals de Bèlgica i França”.

premiats

Per últim, es va donar un reconeixement a les entitats i figures de bestiari que celebren aniversari “rodó” enguany.

entitatsAniversari