Martí Oliveras

Nota de premsa 12/11/19

Posted on Posted in Notes de premsa 2019

El meteoròleg Martí Oliveras serà l’Ambaixador del Bestiari Festiu el pròxim 2020

Quan tan sols queden quatre dies per a la celebració del Festivitas Bestiarum, ja se sap qui serà el nou ambaixador del bestiari festiu el pròxim 2020. Es tracta del geògraf i climatòleg Martí Oliveras (la Garriga, 1994), que li pren el relleu a la també meteoròloga Mònica Usart, convertint-se en l’ambaixador més jove que ha tingut fins ara el bestiari festiu.

Oliveras treballa actualment com a home del temps a RAC1 i RAC105 i col·labora amb els mitjans locals Ràdio Silenci, Vallès Oriental Televisió i Ona Bages. És graduat per la Universitat de Barcelona i ha treballat com a meteoròleg al Diari ARA i al Servei Meteorològic de Catalunya.

Des de sempre Oliveras ha estat vinculat en diversos projectes associatius. A més, té un estret lligam amb la cultura popular que li ve de família: és nebot de Ramon Aumedes, escultor d’imatgeria festiva del Taller Sarandaca de Granollers.

Pel que fa a les seves aficions, és un amant dels esports de muntanya i de la natura en general. Sempre diu que si no el troben, que el busquin pel Montseny o els Cingles de Bertí.

Un representant davant la premsa i la societat

L’ambaixador del bestiari festiu és una figura que es va crear l’any 2014 durant la primera edició del Festivitas Bestiarum. Des de llavors, cada any es nomena una persona coneguda perquè representi les entitats de bestiari festiu davant la societat i la premsa.

En les anteriors edicions també van ser ambaixadors: el periodista Jordi Margarit (2015), la periodista Rita Marzoa (2016), el meteoròleg Tomàs Molina (2017), l’escriptora Empar Moliner (2018) i la meteoròloga Mònica Usart (2019).

El Festivitas Bestiarum

Festivitas Bestiarum és el nom amb què es coneix la gran festa del bestiari que se celebra cada any a la tardor, cap a finals de novembre o principis de desembre, per commemorar el Dia Europeu del Bestiari Festiu, que té lloc cada 24 de novembre. L’organitza l’Agrupació del Bestiari i serveix com a cloenda de la temporada forta d’activitats de cultura popular que organitzen les associacions d’aquesta federació al llarg de l’any.

El Festivitas Bestiarum se celebra des de l’any 2014 i cada any es fa a la ciutat que és designada Capital de la Cultura Catalana. En cada edició normalment es programa, per un cantó, una mostra i una cercavila d’una desena de figures de bestiari, i per l’altre, una gala d’entrega de premis.

Enguany la gran festa del bestiari festiu es farà a Cervera el dissabte 16 de novembre. Durant tota la tarda hi ha programades diferents activitats com: una cercavila a les 17 h, que sortirà des de la plaça Major, una gala d’entrega de premis, que començarà a les 18.30 h des del Paranimf de la Universitat, i una encesa de lluïment a les 20 h, que es farà en acabar aquest últim acte.

En aquesta edició, la persona encarregada de presentar la gala serà l’actor i humorista osonenc Lluís Jutglar, més conegut com a Peyu.

La gala dels Premis BEST

Es coneixen amb el nom de Premis BEST tots aquells guardons que s’entreguen durant la gala del Festivitas Bestiarum. Aquests premien, per una banda, els millors projectes i actes impulsats aquest últim any per les entitats federades a l’Agrupació. A la vegada, també reconeixen la tasca d’una sèrie de persones i entitats que, d’alguna manera o altra, han treballat en benefici de la Cultura Popular.

En total, enguany s’entregaran set guardons: tres a les entitats que quedin en primer, segon i tercer lloc, i quatre més a: un personatge de la societat, una associació, una iniciativa de l’àmbit de la comunicació i una iniciativa empresarial.