El Vendrell acollirà el Festivitas Bestiarum 2020 el cap de setmana del 28 i 29 de novembre

Posted on Posted in 2020

Falten poc més de quatre mesos perquè al municipi del Vendrell (Baix Penedès) s’hi celebri la 7a edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa de les bèsties festives. El cap de setmana del 28 i el 29 de novembre, dracs, àligues, mulasses i altres bèsties sortiran al carrer per celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu, que cada any té lloc el 24 de novembre.

Festivitas Bestiarum és sinònim de celebració però també de reconeixement. Cada any es fa una gran gala en la qual es premien les millors iniciatives que s’han dut a terme al llarg de l’any a favor de la cultura popular. Per un cantó, s’entreguen guardons a tres entitats federades a l’Agrupació del Bestiari i, per l’altre, es lliuren quatre premis a la societat: un a un personatge públic i els altres a una entitat, a una empresa i a un mitjà de comunicació.

Enguany, a causa de la crisi causada per la Covid-19, la festa serà més especial de l’habitual. Per primera vegada es retransmetrà en directe i a través d’internet la gala d’entrega de premis. Pel que fa a la gent que hi vulgui assistir, hi haurà control de les distàncies i de l’aforament. A més, abans de començar la celebració, es farà un homenatge a totes aquelles persones que han perdut la vida durant la pandèmia i que formaven part d’alguna colla de cultura popular.

Dos dies de balls i espurnes

Foc, música, dansa i humor. La festa que es farà el 28 i el 29 de novembre al Vendrell té una mica de tot. Conté diferents ingredients pensats perquè petits i grans gaudeixin de la cultura popular. Dissabte 28 a la tarda es farà una cercavila de foc pel centre de la vila i l’endemà al matí es farà una passada de bèsties tranquil·les.

Després de la cercavila, diumenge 29 se celebrarà la gala d’entrega de premis a l’Auditori del Tívoli del Vendrell. L’encarregada de presentar-lo serà la guionista i humorista Elisenda Carod, col·laboradora de programes com l’Està passant, de TV3, i realitzadora del concurs radiofònic l’Apocalipsi, d’El Matí de Catalunya Ràdio. Carod serà qui li posi un toc d’humor a la celebració.

L’altre plat fort del diumenge al matí serà el moment en què el nou ambaixador del bestiari li agafi el relleu al climatòleg de RAC1 Martí Oliveras. Aquest serà el cuiner i presentador Marc Ribas, ambaixador del bestiari 2021. Ribas és conegut per ser el presentador del concurs de TV3 Joc de cartes i per fer el programa Cuines, també del mateix canal.

Una festa per a les entitats

El Festivitas Bestiarum es fa cada any a la ciutat que és designada Capital de la Cultura Catalana. L’organitza l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i està pensat per divulgar la cultura de les bèsties festives i destacar la feina que fan les associacions que formen part de la federació. Aquest 2020 s’entregaran tres premis (1r, 2n i 3r) a les millors iniciatives que hagin impulsat les entitats durant el període de confinament.

Durant la gala, a més, es presentarà una prova pilot del projecte del Bestiari 3D. Aquest va començar a finals de 2019, quan es van escanejar en 3D més d’un centenar de figures de bestiari. Amb els fitxers que es van obtenir, es podrà veure una petita mostra de com es poden veure les bèsties en una aplicació de realitat virtual. La prova s’ha fet amb quatre figures del Vendrell: el Cabrot i el Cabrot petit, el Lleó i el Lleonet.

Cartell Festivitas Bestiarum 2020