Dues propostes inclusives i una de feminista, guanyadores dels Premis BEST 2022

Posted on Posted in 2022, Notes de premsa 2022

Aquest 2022 el jurat dels Premis BEST ha fet una aposta clara i ferma per trencar barreres en el món de la cultura popular. Barreres físiques, però també mentals a favor de la inclusió i l’equitat de gènere. De fet, les tres iniciatives impulsades per les entitats federades que s’han premiat giren entorn a aquesta lluita, com també el Premi a la Societat a una iniciativa empresarial.

Aquest dissabte 19 de novembre, la ciutat d’Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, ha acollit la novena edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu. L’organitza des de l’any 2014 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, l’entitat de referència d’aquest col·lectiu als Països Catalans.

Els periodistes Marta Catena i Pere-Juventí Balcells han estat els presentadors d’una gala plena de sorpreses en la qual no s’ha dit fins a l’últim moment qui seria el nou ambaixador del Bestiari Festiu 2023. Es tracta del comunicador Pau Benavent, que li ha agafat el relleu a l’estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos.

Com a novetat d’aquest any, el Jurat dels Premis BEST 2022 ha estat format exclusivament per dones. Tenint en compte que en edicions anteriors havia estat difícil trobar un cert equilibri entre homes i dones, enguany s’han volgut visibilitzar per reivindicar que elles també hi són.

Pel que fa als premiats, el primer Premi BEST 2022 dirigit a les entitats federades ha estat per l’Associació d’Amics de la Colla Coca de Constantí, per haver apostat per un projecte d’inclusió i normalització i haver empatitzat amb les persones cegues organitzant un correfoc amb àudio descripció.

El segon premi ha estat per una entitat de la mateixa província, la de la Mulassa de Tarragona, pel programa d’actes celebrat amb motiu del seu 35è aniversari, especialment sensibilitzat en aportar una mirada feminista a l’àmbit de la cultura popular.

Per acabar, el tercer premi se l’ha endut l’Associació Festiva i Cultura de Tragó, per la creació del Drac Asparrac, arrelant la cultura del foc en una població petita i impulsant una bèstia festiva pensant en tots els seus habitants.

Els Premis a la Societat

A part dels premis dirigits a les entitats federades, l’Agrupació del Bestiari cada any premia dues persones públiques (un home i una dona), una associació, una iniciativa de comunicació i una iniciativa empresarial

Per haver estat capaç de construir gegants aptes per ser portats per cadires de rodes així com figures que sensibilitzen la societat i normalitzen les persones amb discapacitat intel·lectual, el premi a una empresa se l’ha endut el Taller de l’escultora Dolors Sans.

Enguany, el jurat ha volgut destacar aquesta vessant més inclusiva de la constructora vilafranquina com també la pionera iniciativa de l’Associació Tonis de Taradell, en la categoria de Premis BEST a una entitat, per haver contactat amb entitats animalistes i haver elaborat protocols de benestar animal en el marc la celebració de la festa dels Tres Tombs.

Pel que fa al premi a un mitjà de comunicació, se l’ha endut la Revista Gegants, per la seva perseverant i destacada trajectòria al llarg de 36 anys en la recerca, divulgació i reflexió al voltant de la imatgeria festiva, inclòs el bestiari festiu.

Finalment, el Premi BEST a un personatge públic femení ha estat per Montserrat Garrich, per la seva importantíssima tasca en l’estudi de la dansa tradicional catalana, i per Daniel Vilarrubias, per la seva incansable recerca en el camp de la cultura popular i la recent tesi doctoral sobre el Ball de La Patera d’Igualada.